tiistai 5. tammikuuta 2016

Pumppaamon jäätymisriski kasvaa kovilla pakkasilla

Talvi on vihdoinkin saapunut, tai ainakin pakkaset paukkuvat. Kova pakkanen ja vähäinen lumipeite aiheuttavat kuitenkin jätevesipumppaamojen jäätymisriskin, mikä on jokaisen jätevesiverkostoa käyttävän hyvä tiedostaa.

Lumi on pumppaamon paras suoja kylmää ilmaa vastaan. Valitettavasti lähipäivien sääennuste lupaa kiristyvää pakkasta, mutta ei juurikaan lumisadetta. Tämän vuoksi pumppaamojen toiminnan tarkkailua on hyvä tehostaa ja ilmoittaa mahdollisista häiriöistä viipymättä vesiosuuskunnan hallitukselle.

Punaisen merkkivalon palaessa on syytä ottaa viipymättä yhteyttä vesiosuuskunnan hallitukseen. Pumppaamon kantta ei suositella avattavaksi itse, sillä tämä saattaa liikuttaa eristeitä, mikä puolestaan lisää pumppaamojen jäätymisriskiä entisestään.

Pumppaamoa voi yrittää suojata kasaamalla kannen päälle ja ympärille lunta. Mikäli lunta ei lähimaastosta löydy, voi kannen päälle laittaa lisäeriseeksi esimerkiksi kasvuturvetta, kutterinpurua tai muuta eristävää materiaalia. Myös raskas pressu voi auttaa, jos sen saa tiiviisti kiinni maahan. Tällöin pressun alle jää ilmatasku, joka suojaa pumppaamoa viimalta.Tärkeintä eristämisessä on estää kylmän ilman pääsy pumppaamon kaulan kautta pumppaamon ilmatilaan.

Pumppaamon kannen sisäpuolelle ei saa laittaa lasivillaa tai muuta eristemateriaalia, sillä niistä saattaa irrota kappaleita, jotka voivat tukkia pumpun.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.